Monday, December 27, 2010

Syurga itu...

Bismillahhirrahmannirahim...
 Sebenarnya, dah lama saya nak share benda ni tapi entah..baru sekarang dapat menulis.. pasal syurga..
Syurga; destinasi yang diimani org mukmin (n even non-muslim) n malah diidami oleh seluruh manusia..
Tapi kita dah lali kalau org sekeliling sebut pasal syurga..
Sebab dah common sangat, betul x??
Kenape agaknye Allah cerita banyak kali dalam quran pasal syurga??
Sbab nak kite membayangkan ni'mat syurga yg x terjangkau.. Nak ape je, muncul depan mata.. Nak nasi lemak DS, aiskrim maksu ape2 je.. sekelip mata je terus dapat =)
kalau kat dunia ni nak turun blok p DS pun payah, siap suruh org tapau lg..
Jangan risau, kat syurga nanti hang dok rilek je k..

(Surah Muhammad: 15)
Perumpamaan taman syurga yg dijanjikan kepada org2 yg bertakwa;
di sana ada sungai2 yg airnya x payau, dan sungai2 air susu yg x berubah rasanya,
dan sungai-sungai arak yg lazat rasanya bagi peminumnya, dan sungai2 madu yg murni.
Di dalamnya mereka memperoleh segala macam buah-buahan dan ampunan dari Tuhan mereka...

(Al-Ghashiyah: 8-12)
Pada hari itu banyak pula wajah yg berseri2, merasa senang karena usahanya,
mereka dalam syurga yang tinggi, di sana (kamu) tidak mendengar perkataan yg x berguna,
di sana ada mata air yg mengalir.....

Tengok, Allah dah prepare habis2 dah untuk kite..
Tapi, pernah ke kite berhabis-habisan untuk die??

Please consider this situation:-

Satu hari Ali mengajak Abu, kawan baiknya datang ke rumah. Pada mulanya, Abu berasa malas nak p, tapi bila Ali dah start pujuk ngan makanan kesukaan Abu, let's say: spaghetti bolognese n jus oren, barulah Abu setuju nak datang pi rumah si Ali ni. Sbnarnya Ali ni nak jumpa Abu je n jadikan makanan tadi sebagai umpan supaya die datang. Bijak x si Ali ni??

Pada saya, kenapa Allah nak sediakan segala kenikmatan ni untuk hamba-hamba Dia ni,
adalah 1) sebagai rewards amalan baik mu'min
           2) sebab Allah nak jumpa semua hamba-hambanya yang telah berusaha keras kepadaNya..

Faham ke?? Allah yang Maha Penyayang nak jumpa hamba2 Dia!! Perasaan yang jauh lebih hebat dari dijemput Agong makan kat istana. Allah tahu n kenal apa kesukaan hambanya; kenikmatan dunia. That's why Allah lipat kaligandakan nikmat syurga dari dunia, supaya kita lebih terliur nak masuk syurga, & nikmat tu kiranya hanya sebagai umpan ke arahNya.

Ingatlah, nikmat yang paling ultimate sekali: nikmat berjumpa dengan Allah, tatkala Dia membuka hijabnya kepada hamba2nya di syurga...

"Ya Allah, ya Rabbi, luruskanlah hatiku untuk mencapai redhaMu semata-mata"

3 comments:

  1. jannah, thanz for sharing bout this that day...:) i've wrote it in my blog also.hihi may this 'berita gembira' spread to others. InsyaAllah:)

    ReplyDelete
  2. syurga!!!

    ai miss yu bangat syurga!!

    hehe. thanx for the sharing.
    eyt. tukar number kah/?

    p/s: macam boleh bayangkan cara syurga tanyer "faham ke??" hehehe

    ReplyDelete